Wednesday, December 12, 2012

memori mula tercipta..

 almost 4 months disini..masih terkial-kial. tapi allhamdullh ak mula akur akan semuanya. teringat kata seorang teman, laluinya dulu. rasanya. kalo datang cabaran mula-mula tu perkara normal. ini baru fasa permulaan. yup masa yang mengajar. ak akuinya.tempoh masa. cabaran atau halangan pasti ada. terpulang pada kita mengendalikannya. tapi jujurnya kadang-kdang ak tewas jua. dalam detik 3++ bulan disini, pelbagai perkara ak belajar..dan akan belajar banyak perkara lagi.. kerna itulah proses pembelajaran dalam kehidupan dan tidak akan terhenti. tempat yang tidak pernah terlintas langsung dalam akal fikiran warasku..dan akhirnya ak disini. perjalanan hidupku tercipta disini. ak mula mencipta memori selama ak berada disini...

sapa sangka awal tahun 2012 ak di selatan..johor dan akhir tahun 2012..ak berada disini..
kita manusia hanya mampu merancang..





nocha, 12.12.12

Tuesday, November 27, 2012

jatuh cinta

jujur..ak telah jatuh cinta
sukar digambarkan..
disatu sudut kecil dapat merasa kemanisannya..
bile bersama banyak perkara dikongsi..
baru selesai bersua muka..
pertemuan pertama sudah memikat hati..
berharap ada pertemuan seterusnya...
walaupun usia sedikit berbeza
tetapi ia bukan satu halangan..

kerna pertemuan ini telah disusun olehNYA..
bulatan...yang tiada penjurunya...



p/s: masa berhoneymoon telah abis...kini masa tuk bersiapkn tuk berperang~

Saturday, November 17, 2012

mungkin sudah sampai masanya....


perkara yang kita tak jangka..
as i said before whatever can happen will happen.
dengan izinNya.
dan ia terjadi jua..terkedu seketika..
tido sekejap dan berharap pabila bangun nanti..
ini semua adalah mimpi semata2..
dan akhirnya harus diakur jua..
menangis tidak mampu menyelesaikan segalanya..
pujuk hati..
pasti ada cara untuk mengubati sakitnya..
membawa kepada yang lebih memahami situasinya..
mungkin dengan cara ini dapat mengetahui punca sebenar..




p/s: berharap agar kembali sihat seperti sediakala..tapi mungkin sudah sampai masanya....

Monday, November 12, 2012

whatever can happen will happen...




something berlaku last week..but bila pulang ak jumpa ayat ini dalam love letter..

“sesungguhnya pada kesukaran itu ada kelapangan.”(94:6) 




p/s: satu perkara yang ak pasti sekarang ini adalah perlu merajin2kan diri ke dapur rumah berteduh.ahha..belajar memahirkan skill.demi untuk kesejahteraan perut. Teringat dan rindu menerjah ke dalam otak memoriku.kerinduaan memasak ketika belajar dulu. Bubur lambuk, mee kari, spaghetti, steamboat, karipap, donut dan sewaktu dengannya.hmm. * telan air liur je..

Monday, November 5, 2012

kematangan~



Bermulalah sebuah kisah perjalanan titian bagi fasa baru.bertemu dengan pelbagai peringkat umur.hampir kesemuanya umur melepasi tahap keumuranku. Terasa seperti junior dikalangan mereka.hhaaha. Alhamdullilah urusan pertukaran tempat berteduh berjalan lancar. Walaupun di awal berlaku sedikit perasaan rasa bersalah. Tapi demi kehidupan dalam setahun lebih ini perlu digagahkan jua dan dikuatkan tekad dan azam serta sempena awal muharram tidak lama lagi.

MATANG!! Kata orang bila kita mula melihat dunia luar dan bergaul dengan pelbagai peringkat usia yang berbeza ataupun persekitaran yang dimana kebanyakannya lebih tua dari kita mungkin disitu kita boleh belajar cara matang. Maksud yang tersirat adalah cara permikiran boleh mengubah menjadi matang. Mungkin! Sapa tahu.. paling kurang pun pakaian, tingkah laku ataupun perilaku/ cara kita.

Teringat kata seorang teman yang baru dijumpai setelah berabad-abad dipisahkan. Katanya jika melihat seseorang tu masih kebudak-budakkan, lihatlah pada persekitaran hidupnya. Cara orang sekelilingnya melayannya. Paling mudah lihat pada peringkat umur yang bergaul denganya. Jika dia seorang pelajar tentulah pergaulanya dikelilingi mereka yang kebanyakan sebaya mereka. Pemikiran, ciri-ciri, pakaian dan sewaktu dengannya lebih kurang sama levelnya. Tapi jika seorang yang telah berkerjaya ataupun persekitarannya dipenuhi dengan pelbagai jenis peringkat usia serta bergaul-gaulan dengan mereka yang lebih tua dan matang dari kita tentu saja akan wujud perbezaan cara pemikiran mahupun tingkah laku seseorang itu. Samada sedikit ataupun banyak perbezaannya itu bergantung kepada diri sendiri.

So conclusion yang dapat disimpulkan adalah jika tidak mempercayainya bolehlah menjalankan sebuah eksperimen dengan mempunyai pembolehubah dimalarkan iaitu seorang manusia yang tetap, dimanipulasikan iaitu pelbagai manusia yang berbeza keumuran dan bergerakbalas iaitu masa atau tempoh eksperimen tersebut dijalankan..tips untuk eskperimen ini selalunya mengambil tempoh yang lama bukan dihitung melalui jam tapi melalui bulan ataupun tahun. Hasil kajian ataupun result akan diperolehi setelah eksperimen berjaya dijalankan dengan betul.


p/s: ak? Diri ini? Matang ke?

Wednesday, October 31, 2012

The journey just started




"jangan pinta hidup yang mudah,
tapi pintalah hati yang tabah untuk menghadapinya"
(Someone,2012)



akan kembali semula ke sebuah tempat yang masih terpelihara kehijauannya. masih lagi belum tercemar sepenuhnya. cuma perjalanan menuju ke tempat tersebut begitu menguji seorang pemabuk darat yang tegar. tersenyum. yup. setiap kali perjalanan pintalah hati yang tabah untuk menghadapinya. dan ia akan begitu untuk tempoh ini. berdikari. mula belajar hidup berdikari sepenuhnya. tempat berteduh yang baru dan orang baru.



p/s: cuma perlukan sedikit kekuatan untuk berbicara agar meraka faham akan situasi yang sebenar. moga hari itu dipermudahkan. amin.. 

Sunday, October 21, 2012

tOdAy~


hari ini dalam sejarah.melihat seorang ibu yang bersungguh2 ingin membuat something sempena raya haji ini.lalu si anak pun secara paksa dan rela perlu turut serta. mmg wajib.hukumnya.haha. dan hasilnya adalah dibawah...dan secara hikmahnya suku dari hasil ini sudah dicop untuk dihantar ke satu tempat di dalam negeri kelantan.ahhaha. 

cuti semakin berkurangan,
pipi semakin berkembang,
pembacaan semakin perlahan,
pemakanan semakin meningkat,
ape-apepn raya semakin dekat...
selamat hari raya haji...






orang kata setiap kali raya haji pasti dikaitkan dengan erti pengorbanan..



p/s: mood menanti mee jawa di pagi raya aji..=)


Thursday, October 18, 2012

something......


Ukhuwah itu ibarat satu janji dalam hati.
tidak dapat ditulus,
tidak dapat dibaca.
tidak seorangpun tahu.
juga. tidak berubah dek masa.

Sekejap di mata, selamanya di jiwa....
2008~2012

p/s: 4 tahun, segala memori dan ukhwah yang tercipta di bumi UTM...

secara perlahan-lahan....

perlu terus kuat...bukan kuat makan.bukan jua kuat tido ataupn kuat berlari.
tapi perlu kuat menjaga hati. 
perlu kuat menundukkan nafsu. 
bukan nafsu yg mengawal akal tapi akal yg sepatutnya mengawal nafsu. 
perjalanan tempoh 6 tahun. bukan sesuatu yang mudah. 
tapi sampai bile.. ye persoalannya sampai bile??

ingin berubah tapi langsung tiada tindakan.. 
bukan tiada tindakan..bukan ingin menmbuat alasan 
tapi tidak mahu perkara tu berulang lagi. tidak mahu menyakiti lagi...

biarlah secara perlahan-lahan...dan berhemah spt org yg punya akal dan ilmu =)


p/s: masih bertatih2 ag di permulaan titian baru nie.... 





Tuesday, October 16, 2012

rahsia...

akhirnya..ia pergi.terbang bersama angin yang kuat meniup..
sekaligus membawa semuanya pergi..
terima kasih..
hanya kepada dia..
yang dia sendiri tidak pernah sedar akan hal nie..
mahupun sesiapa disekelilingnya..
biarlah rahsia....


Thursday, September 13, 2012

In Memory

melihat kotak-kotak yang telah terisi dan tersusun rapi. senyuman boleh terukir.jika matlutfi punya impian untuk membuka online shop, ak juga punya impian membuka perniagaan cookies setelah mendapat suntikan jarum semangat dalam membuat cookies untuk majlis abang-abang-abang ak..dan tidak ketinggalan ice cream goreng.baru ak sedar betapa selama ini pembuatan ais yang berwarna dan punya perisa ini senang untuk dibuat.kini ak akur kata-kata mamai.haha..

memandangkan ak dah lame menyimpan entry ini.tidaklah berabad mana pn dan memandangkan juga pembukaan semester baru sudah bermula. ak ingin mengimbas 32 orang..yup hanya 32 orang.tidak ada lebih mahupun kurang. in memory 12th batch of RS. tidak punya seksyen.tidak punya ahli yang ramai cuma 32 orang sahaya.. 4 tahun bersamaan 48 bulan(tidak tertolak cuti sem) bersama dengan mereka.

punya seorang ketua.yang tiap-tiap semester akan terlantik dengan sendirinya.tanpa ada langsung pencalonan    lain yang layak menandinginya. menjadi orang tengah untuk kami semua.urusan kelas ganti,batal,kelas wujud.semuanya serah pada dia.dimana?bile?tarikh?hari. die ade jawapan pada semua persoalan.

first time ak kenal dan sebilik dengan die.satu perkara yang amat pasti dan ak lihat adalah hijau. yup gadis hijau.maksud ak kebanyakan barang hak miliknya adalah hijau. punya partner yang sekepala dengannya. yang keretanya bernombor plat ------ berwarna jingga.

punya 4 orang perempuan non-malay.yang senyuman tidak pernah ak rasakan lekang dari bibirnya yang ak gelarkan kak. punya gosip cinta dlm batch ini. 2 darinya memang punya tempat duduk yang setia didlm kelas. kerusi hadapan sekali.

dia punya kembar yang agak seiras.mmg serupa. teman yg selalu disisinya seorang yang punya kesabaran yang tinggi dalam ilmu programming. dan seorang lagi yang punya warna kegemaran kuning. kelajuan membawa kereta diakui.

die ini seorang yang paling ak suka bila muncul part makanan. bagi lah pe saje makanan untuk dirasa die pasti akan memberi ulasan. rajin dan suka men"survey' tempat makanan. mmg terbaik.dan antara dua org yg rajin menggunakan tangan kiri didlm batch ini dan hebat bermain game. orang kata seorang gadis ini pnya muka seiras pelakon.zila bakarin.hehe. suka akan perubahannya.

paling kurang tinggi didlm batch ini.tapi matang.yg ak akan ingat adalah mee rebus air tangan ibunya.lawannya orang yang paling tinggi.seorang lelaki utara punya pasangan kembar nama huruf "C" iaitu seorang yang paling senior dalam kelas ini. kuat menegakkan pendapat sendiri bile berhadapan dengan seorg pengajar. dan sepasang nama huruf "L" juga ada. kedua2nya punya gaya mutu keunggulan tersendiri.

penambahan tiga orang pada tahun ke-2 pengajian.ketiga-tiganya berbeza perangai.dan yang pasti mempunyai kelebihan tersendiri dlm bidang survey-meng'survey. umpama ditiup angin pasti terbang.just perumpamaan.kerna punya fizikal yang jelas dan ketaranya kurus. dua orang juga. berlainan jantina. seorang kidal dan seorang yg telah lama ak kenal sejak 6 tahun lalu.

nama empunya tuan ini selama 4 tahun dalam senarai list nama mesti atas nama ak.tidak pernah berubah.. paling ak ingat pabila duduk disebelahnya sewaktu kelas pasti suka melukis apa yang dilihat dihadapan yang dianggap menarik..hasilnya mampu buat orang ketawa. made by sandy.yup tuan badan ini pengeluar perkataan dan konsa kata yang unik-unik belaka.  gadis yang bernama ayu.nama ok.nama ayu.. bersemangat dalam menjadi seorg usahawan. doaku moga dia berjaya.amin. seorang yang puya bakat dalam bidang tennis dan sebenarnya seorng senior sekolah ak yang tidak pernah ak jumpa di sekolah.hehe

seorang gadis yang ak suka mendengar presentationnya kerna pronunciation english yang sedap. selain gadis ini ada juga seorang mamat yang sentiasa bersemangat pabila membuat presentation. ya.sangat-sangat bersemangat. sungguh bagus untuk dicontohi sikap bersemangatnya itu.agak kesian kerna selalu menjadi mangsa keadaan.

yang seorang ini suka melihat atau lebih tepat suka memerhati.lihat, teliti dulu baru berkata. tapi yang paling ak ingat adalah huruf "R" pada dirinya.punya jua nama timbangan yang juga bermula dari huruf "R". begitu setia dengan rumate yang sama selama 3 tahun. seorng yg tidak mampu untuk menolak pertolongan orang.haha.bagus2 harus dipuji sikapnya. dia juga handal dalam bab-bab makanan.dan impian mahu menjadi seorg usahawan berjaya.amin.mamai nama diberi.ak suke chese tartnya.haha.matanya sepet. rumahnya bersebelahan daerah ak. haha.cuba bayangkan jarak rumahnya dengan rumahku. boleh menjadi seorang penasihat. kerna gaya dia berkata-kata mmg boleh mempengaruhi orang.




4 tahun.macam-macam terjadi.suka dan duka.
dari ber'camping' di hutan belantara dan paya bakau
kepada percutian belaja ke luar negara.
susah senang mencari duit sehingga 
berniaga bunga, muffin dan dadih
dikir barat la..
saman-menyaman..haha
kerenaah dalam group work.
air mata yang tumpah dalam tekanan 
dan banyak lagi
sungguh banyak.
dan yang paling sehati sejiwa dan membuat 
kami semua bersatu adalah part makanan.
lebih2 ag barbeque.hahaha..
doaku moga semuanya berjaya dalam jalan hidup 
masing-masing

JUN 2008~2012

p/s: tidak lame lagi persekitaran baru,tempat baru dan orang juga baru+lama..ini jalan yang ak pilih..

Tuesday, August 14, 2012

pemilihan~

kata sahabat: bukan ikut pe yg minat tp pe yg dunia perlukan skang.
kata bapak: hidup nie bukan pe yg kite mahu tapi pe yg kite boleh lakukan.

nasihat yg serupa..

dan kata seseorang: istikarah dan gerak hati.

p/s: x marah pe yg berlaku. cuma tawar hati bile keadaan yg kite rasakan x perlu lgsg untuk dicampuri.jgn sesekali kite campur tangan wlpn niat kite baik.


Wednesday, August 1, 2012

dua point~

1 august 2012
memasuki bulan baru.begitu jua fasa kedua bulan ramadhan. perjuangan diteruskan.
seingat ak..beberapa hari yg lalu menteri penasihat rumah I ade menyatakan hargai r mak selagi masih punyer waktu berbakti maka berbakti r. ambil iktibar pe yg terjadi pada jiran sebelah yg baru saje kehilangan maknyer. ade something dlm ayat menteri penasihat I nie.

first..ak tahu ak perlu cepat mengemas rumah nie ngan sepantas kilat dan sekilat2nyer cermin2 serta dinding2 dan lantai2 sehingga bersinar2..ahah..over..tp yg penting ak kena tangkas.cekap dan .......... (mcm moto yg pernah ak ngar) ngan azam spt nie ak rase x lame lagi ak boleh goyang kaki sebelum menjelmanya raya..

second..kehilangan.hmm jiran sebelah. k.secara jujurnyer ak akui ak insan yg lemah.x tahu pe yg berlaku disebelah dan menyebelah. yg ak tahu kiri dan kanan dua2 jiran berbangsa cina.dan punya anak lelaki tp x tahu r status ank laki mereka..see ak insan yg lemah.sehingga status anak laki mereka pn ak x tahu. tp bukan nie yg ak mahu fokus.yg membuat ak konfius. jiran yg belah mane yg kehilangan org tersayang.. sggh ak xtahu wlpn dan hampir 3 minggu ak pulang. bukan salah ak. ak cuma insan yg lemah.

bile berfikir2 semula dan meneliti balik. ada tikanya ak musykil  pabila ak lihat uncle tan akn membuka sendiri pintu pagar rumah apabila pulang dari urusan kerja. kerna sejak dari kecil dan pembesaran ak.. isterinya akn membuka pintu pagar stp kali bunyi hon didepan rumah tanda uncle tan sdh pulang. dan nie dikuatkan lagi ngan jawapan dari putera bongsu dalm rumah nie. yg menceritakan dari titik permulaan sehingga r penghabisan.

teringat peristiwa dimane pagi tu ak keluar rumah tuk menyempurnakan misi ak di pulau carrey,
 ak terserempak ngan uncle tan. selalunyer kalo berselisih ak akn senyum shj.x pernah berbual. tp kali nie laen sikit terserempaknyer. mengambil peluang berborak dan spt biasa uncle tan mesti akn tanya soalan femes sejak 2-3 tahun lately nie.. 'u anak pompuan yg pertama ke atau kedua??' kerna beliau akn selalu konfius antara ak dan adik ak.walaupn hanya kami berdua je anak pompuan mak..tp it's k.ak mengerti.kadang2 pabile kite jarang2 berada dirumah. melihat raut wajah uncle tan yg dimamah usia.baru ak sedar masa begitu cepat. yg membuat ak tersenyum dlm sesi berborak tu..beliau mencadangkn spy ak berehat dulu dirumah pada bulan pose nie.x yah sibuk2 cari keja dulu. katanya t senang nk pi sembyg terawih x r penat sgt. cari keja lepas raya.
terima kasih uncle...


kembali ke point pertama..hargai jasa dan pengorbanan mak..dan hari nie bersamaan 12 ramadhan, 1 august 2012..

kepada Puan Maznah,
selamat hari lahir mak a.k.a menteri penasihat rumah II. terima kasih atas segala2nyer. membesarkn kami enam beradik. terima kasih mak kerna 'selalu, sering dan akan' mengingatkan kami 6 beradik serta sabar ngan kerenah kami semua..




p/s: "setiap pagi sedekahkanlah al-fatihah kpd kedua ibubapamu (x kira msh idup ataupn tidak) mescaya pintu rezekimu akn terbuka buat kamu"

Friday, July 27, 2012

berusaha....

sejauh mane pn kite berlari...pasti kite tidak akan mampu melupakannya...
masih gagal..tp x pe..akn cuba berusaha..
senyuman sedikit membantu...

"SIKAP manusia ni bergantung pada NIAT dirinya" nak perbaiki sikap perbaikilah niat dalam sesuatu perkara..=)
~petikan kata2 seorg sahabat..


p/s: prestasi ari nie tidak begitu menggembirakan..x pe.perlu gigih ag berusaha.. masih ade waktu ag..~_^



tgk jam tu..masih ade waktu ag...ehhehe


Wednesday, July 25, 2012

sering, selalu dan akan......

selalu ak ngar kata2 yg mengatakn bahawa ramadhn nie mgkn ramadhan yg terakhir buat kite jadi rebut lah ia...paling tidak pn pernah terlihat dimane2...

dan ramadhan kali nie ak bertemunya..allhamdullah..masih ag dipanjgnkn umur.bersyukur dpt melaluinyer. cuma kali nie berbeza sedikit. ada perubahan dari segi segala2 aspek. dan paling utama adalah ak dicop rasmi sebagai seorg pengusaha penanam anggur di rumah nie sejak awal julai. yup.kehidupan seorg pelajar berakhir. permulaan bekerja sbg pengusaha anggur rasmi nie diuji takala suhu darjah naek dan naek. hampir semggu ak mengambil mc di kamar bilikku..sggh bile kesakitan atau lebih tepat pabila kenikmatan kesihatan ditarik walaupn sekejap..sggh baru ak sedar begitu berharganya sesuatu nikmat. dan spt biasa ak terfikir..hmm nie baru diuji ngan nikmat kesihatan..so hargai r nikmat yg paling besar yg dikurniakn kpd kite iaitu nikmat ISLAM..eh!nmpk..see..pe yg ak cb smpkn.nikmat2 nie..so besyukur lah...

dlm terfikir menjadi seorg pengusaha rasmi penanam anggur..terdetik dan dlm masa sama terlintas dihati mencari keja yg boleh mengisi masa dan mengisi kocek ak. dlm mencari-cari misi part time..ak dioffer di sebuah ***** tuk berkerja. sukar digambarkn melalui kata2.ceh wah..ahhahah..tibe2 datang bergolek2..

lalu hati yg riang..kaki melangkah2 pulang ke rumah putih (white house).pengumuman dibuat.

guess what people!!!!>>>>>

my beloved mother berkata : "nocha.....nie kan bulan ramadhan.rebut r peluang yg ade. duit tu x lari pn.bile2 boleh cari."


dan ak terkesima..


hmm mmg benar.duit blh cari bile2 je..tp bekalan tuk akhirat??bile kite nk kumpul. ajal kite x tahu... dan wat sekian kalinyer..ak alpa seketika bile sibuk ngan duniawi..dan syukur ak masih ag pnyer menteri penasihat II yg seirng, selalu dan akan menasihatku..yg alpa nie..




Monday, July 23, 2012

kemungkinan

mungkin akan dibiarkan..
mungkin akn hilang tanpa dikesan..
dan mungkin akn lesap wat selama-lamanye...

kemungkinan...
ya..antara 3 kemungkinan..
dan mungkin akn fokus pada satu..
jangan ditanya jika salah satu dari 3 kemungkinan tu terjadi..

kerna ia pernah bermain dibenak fikiranku selama ini..
dan x mustahil ia terjadi..
dan yang pasti ade hikmah disebaliknya...

dan mungkin tu yg lebih baek...
ibarat seperti kita ada kehidupan yg baru..dan seakan cuba menutup yg lama...
tp x mustahil kadang2 yg lama akan terbuka semula...
kerna kehidupan harus ditoleh ke belakang
agar perkara terdahulu dijadikan iktibar....

yg pasti kemungkinan tu akn terjadi...

maapkan ak....

p/s:buat insan yg btui2 faham akn maksudnya...

Saturday, July 21, 2012

jambatan baru.....

allhamdullah..1 ramadhan...=)
hampir dua minggu menanam anggur dirumah..
kemunculan ramadhn..kesihatan mula beransur pulih..
selepas seminggu diuji ngan demam panas cuma deria rasa belum kembali pulih..
kini ak sedar betapa cukup terasa pabile nikmat merasa tu ditarik walaupn sekejap...

baru kini ak mula menyibukkn diri memikirkn hari mendatang...baru mula mencari dan meneliti
setelah ak rasakn cukup berehat...
mula berfikir antara pilihan yg ade...pe yg baek pe yg buruk...
moga pilihan nie membuka lembaran baru dalam kehidupanku...






ya.jambatan baru bermula...
kehidupan selepas tamat bergelar pelajar..
baru mula melangkah setapak dua pada titian nie..
masih jauh tuk menemui penamatnya...
ya.perjalanan masih panjang....
mengenal erti kehidupan sebenar dunia luar...




selamat menjalani ibadah pose..maap dari dalam lubuk hatiku segala silap dan khilaf yg pernah ak lakukan samada sedar atau pn tidak....

p/s: jgn terlalu berharap..jgn terlalu bergantung pada manusia kerna kelak pasti kekecewaan tu berlaku.. bergantung r hanya pada-NYA...

Wednesday, June 27, 2012

kian hampir

masih ag bertungkus bungkus ngan pembetulan psm
dalam masa sama hati bermacam2..
adakala sedih...adakala gembira..
adakala bimbang...adakala...ntah...
x reti mahu digambarkan melalui perkataan...

pertemuaan yg dibuat secara tidak langsung..
membuatkn hati terjentik..
sekejapnya dh berlalu..dan bila pertemuaan
seperti kebiasaan soalan lazim akn dibualkn...
pe2 pn...moga segalanya dipermudahkan perjalanan kite semua...


hati mula merindui...
dan trima kasih tuk pemberian something tu..
*terharu.. >_<
ag terharu..minggu nie ade 2 something dari seorg ag sahabat...
terkejut gak..mmg teringin sgt..tgk2 ada org belikn...
trima kasih sahabat

org kate pemberian something begitu bernilai..bukan terletak pd besar, kecik, ataupn harga..
tapi pd keikhlasan dan penghargaan....
 kerna ia menunjukkn org tersebut begitu menghargai diri kite... 
dan yg pasti kite akan merinduinya pabila terpandang pemberian something tu..


rupe2nya perjalanan diatas titian sbg seorg student begitu menghampiri ke penghujung...
hati mula berdetik kerinduaan pabila menoleh semula ke belakang..
melihat rintangan dan perjalanan spjg melalui titian tersebut...
kerna tulah sifat manusia..pasti akn merndui bile semuanyer hampir ke penghujung....


***********************************************************
dear sahabat~
ukhuwah kite kerna Allah utk selamanya..
semoga trus berjaya dlm apa jua lapangan yg mendatang....
(sn.2006-2012)


************************************************************


hmm mari r diri..perabiskan pe yg patut..sehingga ke titisan menjilid...ekkekekek
moga segala urusan dipermudahkan..begitu jua program ptg nie.   -_~


p/s: maap tuk tgn yg kosong..x de pe2 nk kasi....

Friday, June 15, 2012

Al-Harj...

makin lame..makin takut melihat byk sgt kekejaman berlaku..
makin lame..makin manusia mengikut telunjuk hawa nafsu yg rakus mengejar kemajuan dunia sehingga ilang sifat kemanusiaan..
makin lame..makin dirasakan dunia nie tidak selamat..

ye..jujur ak katakan..kadang2 pabila melihat cerita ataupn berita2 boleh membuat hati tidak tenang..
sggh manusia makin kejam...
mane pergi ilangnyer nilai kemanusiaan!!

ye zaman skang..nyawa tidak ag dianggap benda yg paling berharga.boleh saje dibunuh, dizalimi, ditindas bile dirasakn perlu dilakukan sebegitu..dan paling menakutkn bile tiada rase bersalah hadir walaupn sekelumit dalam hati mereka yg melakukn sedemikian..

bile melihat berita, gmbr even video mengenai mereka yg ditindas..hati begitu sayu..tapi bertambah sayu dan sedih even terkilan pabila ramai yg tidak tahu, atau langsung tidak pernah ingin mengambil tahu kisah pe yg berlaku, pe yg terjadi..mereka seakan2 rasakan bahawa ia tiada kena mengena dlm hidupnya..
pe yg berlaku didunia sekarang disekeliling mereka lgsg tidak ingin mengambil tahu..
ibarat mereka merasakn hidup di PLANET laen...
maap jika ak katakan mereka layak dikatakn mementingkan diri sendiri...

at least ambil tahu..luangkn masa membaca berita..luangkn masa berdoa tuk mereka..demi keselamatan mereka..berdoa r mohon agar semua perkara nie semua kezaliman nie dihentikan...selamatkn r mereka yg dizalimi dan ditindas...

seorg sahabat mengingatkanku ttg sebuah hadis yg dimana kiamat tidak akn terjadi sehingga melimpah ruah harta benda dan timbul fitnah(ujian kpd keimanan) dan byk berlaku "Al-Harj".

"Al-Harj" iaitu " PEPERANGAN DEMI PEPERANGAN DEMI PEPERANGAN"



Wednesday, June 13, 2012

gigi~



baru bercerita ttg gigi...dan ari nie ak ketemui lagi dr.gigi...
ye mmg x kisah jumpa dr.gigi...coz hasil didikan mak long dulu yg menamankan kekuatan agar tidak takut pd dr.gigi dan demi kesihatan gigi....

yup mmg bile berkaitn ngan gigi ak sgt sensetif....
cuma kali nie kesedihan berita ak terima..
tp it's k demi nasihat dr.gigi yg ak syg..kerna keramahannye..selama 4 thn ak di bumi UTM nie..
ak turuti jua nasihatnyer...

ak punyer satu misi lepas nie..mau pi cuci..secucinyer gigi sebelm meniggalkn bumi UTM nie..
 so kpd warga2 UTM atau sesiapa yg masih memp'yai gelaran "STUDENT" ak nasihatkn pi r check gigi...kerna murah dan jimat..gunakn r kemudahan nie sebaik2nyer...

gigi sepatutnyer harus diperiksa oleh dr.gigi 2 kali setahun..nasihat dari mak long ak...

kalo difikir sejenak..bile melihat gigi nie..betapa hebatnyer Pencipta kite mencipta sesuatu yg memudahkn segala bentuk makanan kite dihuraikn kpd bentuk yg kecil dan mudah dicerna di dlm perut..heehe

so nie hasilnyer selama hmpr 4 tahun ak di bumi UTM since first year disini sehingga r ke hari nie...
dan nie r buktinyer...3 kad..mcm nk kasi tmbh ag satu ckp setahun satu kad...hahah..



 p/s: dulu pernah menjadi dr.gigi kpd diri sendiri tyme kecik2..ngn mencabut sendiri gigi susu..>_<


Monday, June 11, 2012

insan istimewa.....


 Panggilan petang tadi memang tak dijangka. salah seorg insan yg istimewa dalam hidupku. 

Ak membesar dengan pelbagai ragam dan peragai...hanya insan2 tertentu shaja yang mempunyai kesabaran yang cukup tinggi dalam mendidik ak. Selain bapak, nenek, mak, mami..ak punya seorg lagi insan yang sabar memdidik ak iaitu mak long. Panggilan petang td..membuatkan ak sedar betapa lame ak tidak bertanya khabar beliau.. Ntah r mungkin kerna semakin  meningkat besar seseorg makin sibuk dan sekaligus membuatkn semakin jauh.

Memandangkn beliau tidak mempuyai anak perempuan..ak dan adik ak dianggap seperti anak perempuannya…

Melihat beliau begitu tabah menghadapi liku kehidupan..membesarkan sendiri tiga org anak lelakinya.. yg kini allahmdullah kesemuanya berjaya dalam hidup..

Teringat ag peristiwa yg beliau pernah menemani ak semalaman.  Ketika itu ak didenda oleh seorg pendidik BAHASA MELAYU di sek. Rendah… untuk menulis balik perkataan “PENGERUSI” sebanyak 5 RIBU PATAH PERKATAAN akibat dari kesalahan ejaaan seperti nie “PEGERUSI” dalam karangan BAHASA MELAYU ak..  beliau begitu sabar menemani ak.duduk disebelah.membancuh air panas tuk ak dan menanti sehingga ak siap dendaan tugasan tersebut.. sungguh aku terharu detik itu… walaupun beliau tahu aku berfoya2 disiang hari bersama kanak2 seusia aku tika  itu…dan terima kasih kpd pendidik BM ku..kerna memberi dendaan sebegitu..membuatkan ak  berhati2 pada masa akan dtg dalam mengeja perkataan tu ..=)

Jika bercakap soal gigi..pasti die org yg arif.. dan ak rase ntah berapa kali ak ketemu doktor gigi sewaktu ak kecik..hahaha….

Dan beliau juga r yg rajin menurunkan resepi kuih kepada ak..dan sudah menjadi kelaziman kuih tu akn wujud pabile raya saja muncul..ahhaha..kerna tika tu baru kerajianan ak akn menjelma….haha

Kadang2 ada gak kena marah..kena tegur itu..ini..marah nya begitu berhemah.tegas pada keadaan..

Ptg td..pelbagai nasihat diingatkn pada ak… bila ditanya soal kesihatan pada beliau..seperti biasa beliau akn berkata..
“ allhamdullah mak long sihat..cuma kadang2 sakit..biasa r dh tua..umur pn dh nk dekat 70 dh..”

Dan tika tu baru ak sedar..ak dh besar upenye..dulu tika kecik mak long selalu  memberi nasihat dan teguran…

Dan ia msih same sehingga ke hari nie….. pada ak mak long masih sama.. setia memberi nasihat dan kata2 yg membina……

Dan beliau salah seorg insan istimewa yg ak sayang dan sanjung..

Terima kasih ALLAH…..

Friday, June 8, 2012

terima kasih....






alhamdullilah..tirma kasih Allah..
kerna menghantar kpdku sahabat bukannya kawan..

ye sahabat yg baik ialah pabila kite bersama die 
 mengingatkan kite kpd Allah...

dan ak ketemui sahabat sebegitu....

manis ukhuwah bila ia terjalin hanya kerna-MU...


Wednesday, May 30, 2012

mengeluh x cukup masa???

makin nk dekat exam..makin tinggi gunung segala macam assgnmnt,report dan PSM..
dan makin dirasa masa sgt2 laju..sgt2 x CUKUP MASA..

adakah btui??
bile duduk dan berfikir balik..
masa same je..x denyer berubah.setiap hari 24 jam. xde nye sok 20jam.lusa 28jam.tulat 24 jam dan seterusnyer.. xde an..dan x akn berlaku...

so ak wat kesimpulan ak sendiri.harus dipersalahkn diri sendiri.bukan masa.

tp kadang2 kite x mintak pn ade halangan dipertengahan perjalanan kite. contohnyer..perkara yg kite x jangka tuk timbul spt result research kite yg x muncul2 menyebabkn PSM kite dipertengahan jalan..(ayat menyedapkn atie) dan again..tu bukan alasan yg patut diberikan..

so sekali lagi ak wat kesimpulan salah ak.kerna tidak berusaha terlampau keras...

tapi an...sedar x dalam MASA yg kite rasa semakin singkat dan tekanan yg semakin kuat spt dihimpa batu yg sgt2 besar (hiperbola), masa kite ngan DIA..bagaimana?? terlampau fokus pada "gunung yg tinggi" tu sehingga masa nganNYA kite abaikn.. bile tertekan,bile masa singkat..kite makin sibuk..sesibuk2nyer ngan DUNIA..sampai satu tahap t kite akn berkata "ak penat r"...

tu r yg pernah ak lalui..

dan smp saatnyer..seorg sahabat menegurku..

"perbaiki r masa mu ngan DIA..laungkan masa tuk nyer.. kamu rasakn masa tu tidak cukup..padahal kamu masih lagi boleh duduk berborak, menyembang, bersenda gurau, bergelak-ketawa,masih lagi boleh berjalan2 pi sana..pi sini, masih ag sempat bergayut, sms.. masih ag  bermuka buku, tgk video, tgk nie..cuba fikir..kalo ketepikn semua benda2 nie..percaya x kalo saya katakn bahawa masa tu cukup..bile masa kamu ngan DIA terjga..i.allah pasti masamu akn terjaga jua"

dan saat tu, tika tu, detik tu..

ak terkesima...

so dan sekali lagi ak membuat kesimpulan..sesibuk mana pn kite sebusy mane pn mengejar dunia...."mendekkn gunung itu"

paling kurang pn jagalah masa kite ngan DIA..
atleast lihat r solat kite..adakah diawal waktu..dipertengahan waktu ataupn diakhir...penghujung waktu..ataupn sipi2 je nk masuk waktu solat laen....

dan yg pntg doa..adakah lepas abis solat terus lipat sejadah??
tepuk dada..tny r diri kite..kerna jawapan nyer hanya ada pada kite je..

trima kasih sahabat kerna mengingatkn ak...=)

p/s: peringatan tuk diri sendiri...




"gunung yg tinggi tu"-gambar sekadar hiasan..

Friday, May 25, 2012

=)

allhmdullah...
teringat kata bapak aka menteri penasihat rumah.."segala2nya Allah punyer..pe2 pn terjadi semua kehendakNya"

allhamdullah..
bile ade sinar kelihatan tika graf mula memunculkn diri....

p/s; kpd the only adik puangku..selamat dtg ke dunia luar..ahhaah(ketawa jahat dan sopan).. sile belaja berdikari..sdh tiba masanya.


Tuesday, May 22, 2012

....................

ak ingin pulang..ingin menagis dlm pelukan mak..nk ngar bpk bg kata2 semangat kat sisi ak...

mcm2 jenis org dh ak jumpa..dari fakulti laen....dari pelbagai batch..dari peringkat yg tinggi...
even org yg ak x kenai pn ak tebalkn muka meminta pertolongan....kwn abg yg x prnh ak kenai pn ak pi..kawan atas kawan...pengajar yg x prnh ak kenai....selama beberapa mggu ak jumpa ngan mcm org...

tapi still ade error..
cb memahami stp line, mengubah..buang sana..tmbh sana...wat sendiri coding..
tapi

kenapa still ade error...

bapak kata "yg Allah beri tu lbh baek dari benda yg kite pinta"

ak nk pulang........

Wednesday, May 16, 2012

kisah hari...

pembuka pagi td..suara mak kedengaran di sebalik speaker phone..selang beberapa miinit selepas subuh.. 
dan hati sedikit terubat mendengar suaranyer...
tapi tak lama ia bertahan....
pabila menerima mesej yg ckp ak katakn merosakan segala emosi ak satu hari tu...
dan bile emosi bercampur kepenatan dan hasilnyer kecaluran berfikir..
semua akn terkena tempias.....

kpd KAU...ak nasihat CUKUP R!!!
bilekah kau mahu berhenti...tidak penatkah..

kerna ak penat..sgt penat..bile memikirkn masa semakin suntuk...

ketika langit mula bertukar warna keorenan dan kemerahan..
ak terlepas detik waktu tu....
dan akhirnyer ak mula faham
ak tersilap langkah...


dan malam nie ak bersyukur....
kerna impian yg dianggap sukar dicapai..
menjadi nyata....
trima kasih.....

kemudian emosi mula kembali pulih...
tu r ak....dan kisah hari yg bermakna ak lalui sepanjang hari nie.....