Monday, June 11, 2012

insan istimewa.....


 Panggilan petang tadi memang tak dijangka. salah seorg insan yg istimewa dalam hidupku. 

Ak membesar dengan pelbagai ragam dan peragai...hanya insan2 tertentu shaja yang mempunyai kesabaran yang cukup tinggi dalam mendidik ak. Selain bapak, nenek, mak, mami..ak punya seorg lagi insan yang sabar memdidik ak iaitu mak long. Panggilan petang td..membuatkan ak sedar betapa lame ak tidak bertanya khabar beliau.. Ntah r mungkin kerna semakin  meningkat besar seseorg makin sibuk dan sekaligus membuatkn semakin jauh.

Memandangkn beliau tidak mempuyai anak perempuan..ak dan adik ak dianggap seperti anak perempuannya…

Melihat beliau begitu tabah menghadapi liku kehidupan..membesarkan sendiri tiga org anak lelakinya.. yg kini allahmdullah kesemuanya berjaya dalam hidup..

Teringat ag peristiwa yg beliau pernah menemani ak semalaman.  Ketika itu ak didenda oleh seorg pendidik BAHASA MELAYU di sek. Rendah… untuk menulis balik perkataan “PENGERUSI” sebanyak 5 RIBU PATAH PERKATAAN akibat dari kesalahan ejaaan seperti nie “PEGERUSI” dalam karangan BAHASA MELAYU ak..  beliau begitu sabar menemani ak.duduk disebelah.membancuh air panas tuk ak dan menanti sehingga ak siap dendaan tugasan tersebut.. sungguh aku terharu detik itu… walaupun beliau tahu aku berfoya2 disiang hari bersama kanak2 seusia aku tika  itu…dan terima kasih kpd pendidik BM ku..kerna memberi dendaan sebegitu..membuatkan ak  berhati2 pada masa akan dtg dalam mengeja perkataan tu ..=)

Jika bercakap soal gigi..pasti die org yg arif.. dan ak rase ntah berapa kali ak ketemu doktor gigi sewaktu ak kecik..hahaha….

Dan beliau juga r yg rajin menurunkan resepi kuih kepada ak..dan sudah menjadi kelaziman kuih tu akn wujud pabile raya saja muncul..ahhaha..kerna tika tu baru kerajianan ak akn menjelma….haha

Kadang2 ada gak kena marah..kena tegur itu..ini..marah nya begitu berhemah.tegas pada keadaan..

Ptg td..pelbagai nasihat diingatkn pada ak… bila ditanya soal kesihatan pada beliau..seperti biasa beliau akn berkata..
“ allhamdullah mak long sihat..cuma kadang2 sakit..biasa r dh tua..umur pn dh nk dekat 70 dh..”

Dan tika tu baru ak sedar..ak dh besar upenye..dulu tika kecik mak long selalu  memberi nasihat dan teguran…

Dan ia msih same sehingga ke hari nie….. pada ak mak long masih sama.. setia memberi nasihat dan kata2 yg membina……

Dan beliau salah seorg insan istimewa yg ak sayang dan sanjung..

Terima kasih ALLAH…..

No comments:

Post a Comment